Kraftig ökning av angrepp av speciellt kornets bladfläckssjuka efter en, åtminstone ut-värtes, våt midsommar!

Från Midsommartorsdagen t.o.m. söndagen så har det åtminstone i västra Nyland fallit t.o.m. över 50 mm regn och det regnar som bäst igen! Detta skapar utmärkta förhållanden för flertalet sjukdomar, speciellt då vädret nu ibland varit lite varmare.

 

Samtidigt har många, i första hand, kornfält på tätare, planare leror gulnat allvarligt under de två senaste dagarna! Man kan ibland klart se ”benranglet” av var täckdikningen går som mörkgröna ränder och det lönar sig nu att titta på hur bra täckdikningen fungerar över lag!

 

I kornfält som redan slutit sig finns det allmänt hotande angrepp av bladfläcksjuka. I vetefält har DTR, vetets bladfläcksjuka, spritt sig mest i fält med veteförfrukt och speciellt om fältet bara lättbearbetats eller direktsåtts. Bara vetefälten hinner froda till sig och sluta sig så kan man nog tyvärr vänta sig att sjukdomstrycket blir högt också i dessa!

 

Det finns också en stor risk för att gulrost börjar infektera vårvetefält tillika med höstvetefält bra sporerna hittar vägen hit från Sverige! V.G. Se inlägget från 16.6.!

 

Svampbekämpningen kan lämpligen kombineras med ogräsbekämpningen i fält där denna ännu är ogjord och svampsjukdomsangreppet hotar de tre översta bladen i beståndet.

 

Var dock kritisk till att svampbekämpa fält som blivit gula och lider av packning och väta! Det krävs en hyfsad skördeförväntning för att svampbekämpningen skall vara lönsam!

 

Ju längre växtperioden framskrider i kallt väder så att värmesumman bara blir efter så gäller det också att på allvar börja tänka på att vi skall få grödorna att mogna i tid!

 

Doseringen av speciellt Strobiluriner, och också frågan huruvida man alls skall våga svampbekämpa sent i sent sådda bestånd av speciellt senare vårvetesorter, kräver spelöga (och helst kristallkula)! I detta nu torde utvecklingen i även tidigare sådda bestånd vara åtminstone 10 – 14 dagar senare än normalt för att inte tala om de senare sådda!

 

Denna sida är uppdaterad den 23.6.2015 av Jan Grönholm, NSL