Idag var det 13 grader varmt i regnet på eftermiddagen, – värmesumman ökar inte mycket med det!

Eftersom växtperioden detta år verkar fortsätta med svalt väder så att värmesumman bara halkar efter och mer och mer börjar påminna om 1987 så gäller det faktiskt att på allvar tänka på att vi skall få grödorna att mogna i tid!


Svaret på frågan huruvida man alls skall våga svampbekämpa sent i senare sådda bestånd av speciellt senare vårvetesorter kräver att man tar sig en noggrann funderare och gör ett linjeval, – är du en spelare som alltid vill sikta på möjligast högsta skörd trots riskerna eller nöjer du dig med en lägre skörd bara du får tröska i någorlunda rimlig tid?!

Rent allmänt bör man ett sent år vid en sen svampbekämpning se till att doseringen av eventuella Strobilurin-innehållande preparat hålls återhållsam eftersom dessa preparat vid större dosering håller grödan längre grön! I detta nu torde utvecklingen i även tidigare sådda bestånd vara ca 10 – 14 dagar senare än normalt för att inte tala om de senare sådda!

 

Se till att det medel som du svampbekämpar med har effekt också mot fusarium-angrepp i axgång/begynnande blomning om vädret fortsätter ostadigt! Det är viktigt att tidpunkten för bekämpning optimeras så att den görs vid begynnande blomning! Denna sker genast vid axgång på korn men på vete och havre några dagar efter axgång, – följ med när de första gula blomdelarna börjar synas och slå till då!

 

 

Detsamma gäller eventuell N-gödsling av veten vid axgång, – det gäller att inte förivra sig utan komma ihåg att vetet skall hinna mogna!

 

 

Denna sida är uppdaterad den 13.7.2017 av Jan Grönholm, NSL