Under det senaste veckoslutet föll det rätt allmänt 15 – 20 mm regn på Sällskapets område, – mycket efterlängtat speciellt i områdets västra delar.

För en gångs skull föll regnet under veckoslutet rätt jämnt på hela Sällskapets område och mängderna uppgick till mellan 15 – 20 mm. Regnet var mycket efterlängtat i de delar av området som inte tidigare fått desto mera regn efter sådden för där började många grödor stanna upp i växten och tappa färgen eftersom kontakten till det givna kvävet inte fungerade. Också vallarna och höstsäden var där i akut behov av regn.

Ett stilla regn följt av svalt väder mjuknar också till en del upp en eventuell skorpa som bildats på områden som fått för mycket regn efter sådden.

Här avviker förhållandena i år igen märkbart från varandra då man jämför läget öst och väst men sådant är detta år!

Det fallna regnet kommer nu att få ogräsen att gro bra och ger en utmärkt möjlighet att slå många flugor i en smäll i grödor som ännu inte ogräsbekämpats. Notera dock att höstgrodda baldersbrån, måror, plister och maskros redan nu är STORA och kräver en ordentlig dos för att dö! ”Hormonpreparat” fungerar inte optimalt i lägre temperaturer!

På områden där spannmålen led av torkan och stod stilla i växten har lopporna på en del håll gnagt ”fönster” i bladen men nu tar tillväxten fart och ny bladmassa bildas så problemet torde vara undanstökat.

Notera dock att dessa gnagskador som dels vissnar fläckvis och blir brunfärgade och dels ger vissnande toppar/bladspetsar förvillande kan likna svampsjukdomsangrepp! OBS! Förväxla inte dessa symtom!

Denna sida är uppdaterad den 28.5.2019 av Jan Grönholm, NSL