Angreppen av sköldfläckssjuka i råg har på de senaste dagarna ökat klart i frodigare bestånd!

Om dina rågodlingar klarat höst och vår bra så har de nu, just före axgången, sannolikt nått en fin täthet som håller kvar fukten efter regn eller nattdagg nästan hela dagen. I kombination med svalt väder utgör detta utmärkta förhållanden för angrepp av sköldfläcksjuka!

De ”vanliga ” symptomen på angrepp av sköldfläcksjuka utgörs av en beige-vit fläck som omgivs av en rätt så mörkbrun ”sorgkant”. Observera dock att tidiga angrepp ser vattniga ut (= som våta fläckar på bladet) där en ännu grön fläck omges av en liknande mörkbrun sorgkant!

Det som gör sköldfläcksjukan speciellt lömsk är att angreppet ofta börjar vid bladfästet varvid den angripna bladytan inte ser hotande ut. Ett dylikt angrepp leder dock till att hela bladet dör snabbt eftersom vätskeströmmarna till bladet snart skärs av!

Därför skall man inte tveka med bekämpningen om angreppen hotar de tre översta bladen!!

Axgången kommer att infalla nästa vecka om vädret blir varmare. Om rågbeståndet är fint och frodigt finns det all orsak att kombinera svampbekämpningen med ett stråförkortningsmedel vars brukstid infaller just före axgång! Dosera inte bruksmängden av stråstärkare för högt eftersom en kombination med svampbekämpningsmedel förstärker effekten av stråstärkaren!

Denna sida är uppdaterad den 21.5.2015 av Jan Grönholm, NSL.