NSL på Sociala Medier

Till veckoslutet påminner vi ännu en gång alla er som inom Miljöersättningen ifjol valt åtgärden "Miljöförbindelsens klimat- och miljöutbildning" - utför utbildningen inom april !
Om utbildningen lämnar ogjord väntar sanktioner => 20 % nedskärning på ersättning för... gårdsspecifika åtgärder (45/113 €/ha).
Logga in i VIPU-tjänsten => gå in under fliken Ansök/Anmäl => välj Miljöersättningens klimat- och miljöutbildning.
Välj EN av de 5 utbildningarna och utför den senast 30.4.2024. Utför endast EN av utbildningarna, ni ska inte slutföra fler, även om ni fritt kan gå in och kika på alla !
När utbildningen är utförd kommer ni att kunna se detta i Vipun under år 2023 => Förbindelser och avtal, MEN det kommer in hit med någon dags fördröjning och nu görs, om vi förstått saken rätt, ingen ny uppdatering i Vipun före den 30.4. Vill ni försäkra er om att utbildningen är utförd kan ni igen gå in samma väg till utbildningen – gå till fliken Ansök/Anmäl och välj Miljöersättningens klimat- och miljöutbildning, klicka er vidare till kursen och på ingångssidan ser ni nu att en av de fem delarna flyttat ut till vänster och är ”Utförd”.
Vid frågor kontakta någon av våra rådgivare!

I onsdags hade vi ett historiskt månadsmöte på kontoret i Hfors, det var första gången vi var så många som 25 anställda på plats i vårt nu för lilla mötesutrymme! Dessutom fanns två kollegor med på distans. Vi välkomnade en ny kollega som anställts till Borgåkontoret, gick genom ...aktuella ärenden och fortsatte sedan med AW bestående av teater på Svenska teatern. På teatern fick Hencca testa sina skådespelartalanger bland annat och vi fick en riktigt intressant guidad tur bakom kulisserna efter föreställningen av Mikael Andersson, det tackar vi varmt för! AWn fortsatte sedan med pizza och glad samvaro @ restaurang Olivia i Gloet där vi också passade på att uppvakta en kollega som fyllt jämna år. För oss på NSL är dylika tillställningar viktiga för sammanhållningen inom firman, vi har ett stort arbetsområde och är till vardags utspridda över hela Nyland. En toppendag! 😊🎭🍕🥂
#nslradgivning #nslforsok #nsl #personaldag #svenskateatern #aw #pizza #gladaminer #finakollegor

Kom ihåg att avlägga klimat- och miljöutbildningen senast 30.4. i Vipun!

Har du valt åtgärden klimat- och miljöutbildning för miljöförbindelsen? Om svaret är ja är det dags att logga in på Vipun och genomföra en av de fem utbildningarna nu!
🌱Vid frågor kontakta någon... av våra rådgivare

🌱ODLINGSPLANERING🌱
Har ni redan gjort odlingsplanering inför inkommande växtodlingssäsong? Om inte är det hög tid för det nu!
Odlingsplan hjälper dig att veta vilka och hur mycket insatsvaror som behöver köpas in till gården. Dessutom har vi nya regler på växtföljd i ...Villkorligheten som ska beaktas på alla konventionella gårdar över 10 ha(några undantag finns). I den årliga växtföljden ska ettåriga odlingsväxter årligen bytas ut på minst 33 procent av den åkerareal som du besitter. Det är inte helt lätt att hålla reda på detta, så god planering behövs.
Känner ni att ni behöver hjälp med odlingsplaneringen bistår våra växtodlingsrådgivare er gärna, ni hittar kontaktuppgifterna via vår hemsida: https://www.nsl.fi/kontakt/personal/
Odlingsplanering går nuförtiden dessutom att göra inom det förmånliga Råd2030-systemet, så utnyttja den möjligheten! 😊

Tips från vår dräneringsplanerare Martin: Nu är det bra tid att se över täckdikningen och söka fram utlopp då gräset ännu inte börjat växa och flödet i rören är högt. Kom också ihåg att kontrollera brunnarnas skick!
På bilderna ser ni exempel på hur det inte bör se ...ut...
Kolla gärna också in videon som gjordes för projektet Carbon Action Markvård i fjol, i videon hjälper Martin jordbrukaren att utreda utloppens skick: https://www.youtube.com/watch?v=_lhfY9a3B0M
Videon är gjord av BSAG i samband med projektet Carbon Action Markvård. Projektet finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Läs mer om projektet här: https://www.bsag.fi/sv/projekt/markvard/

En hälsning från NSL Försök och våra höst-försöksfält i Sjundeå 1-2.4.2024 🌞
🌱Höstveterutorna ser förhållandevis mycket bra ut (bild 1-2)
🌱Rågen och i synnerhet hybridrågen ser mindre bra ut, men det gjorde den redan på hösten (bild 3)
🌱Höstkornet är som ...vanligt gult och ser eländigt ut på håll, men det kan nog bli till något ännu om det vill sig väl (bild 4-5)
🌱Rågveten ser fina ut de med (bild 6)
🌱Överlag jämnt och bra fält, sortskillnaderna (de få som syns) går att urskilja i alla upprepningar (bild 7)
🌱Höstrapsen ser också rätt bra ut tillsvidare. Nog hittar man döda plantor här och där, men det ser inte ut att bli stora luckor iaf. Många plantor som ser döda ut på håll, har nog börjat växa vid en närmare titt (bild 8-9)
🌱Inga bekymmer med klövdjur i år, men sorkarna har gått hårt åt en del rutor (bild 10)

Snön som utlovats känns onödig men kan komma lämpligt med tanke på att det också lovats kalla nätter; skydd för tillväxtpunkten i höstoljeväxterna!
Bilder och kommentarer: Fältmästare Mikael Fröberg
#nslforsok #nslfieldtrials #nslkoetoiminta #höstsäd #försöksrutor #höstoljeväxter #syysviljakokeet #syysöljykasvit

Ekoproducenter se hit!
Årets Ekotankesmedja ordnas i Vasa nu på fredag. Man kan delta endera på plats, eller online via streaming. Sista anmälningsdagen är i morgon 3.4. Mer info i evenemanget nedan, eller på hemsidan www.ekoplusnu.fi

I det här avsnittet av poddserien Odlingsmark medverkar vår jurist Mikaela. I avsnittet diskuteras det kring kulturen och systemen kring åkerarrendering och om vilka problem de kan medföra för markhälsan och åkrarnas bördighet på längre sikt. Hur kunde man få arrendegivare att se värdet... i att satsa på grundförbättringar på deras åkrar?
Visste ni att vi på NSL kan erbjuda hjälp i juridiska frågor som tangerar lantbruket eller hjälp med familjerättsliga dokument?! 😊📄 Mer info: https://www.nsl.fi/radgivning/juridiska-tjanster/

Image for shared link
Problematiken kring arrendeåkrar - Baltic Sea Action Group

Vi talar med Mikaela Strömberg-Schalin och Kristian Bengts om kulturen och systemen kring åkerarrendering och om vilka problem de kan medföra för...

www.bsag.fi

Senaste veckan har det för många droppat in utredningsbegäranden gällande växttäcke vintertid och på stor del av åkarna ligger snötäcket fortfarande kvar. Utredningsbegäranden som skickats ut hittills baseras inte på satellitbilder som tagits nu i vårvinter, utan på höstens ...uppföljning av läget. Många uppdrag gäller t.ex. små skuggiga jordbruksskiften med vallväxter eller höstsådda fält.
Logga in i Vipu-mobilen och se vad utredningen gäller, ta en bild i Vipu-mobilen eller korrigera höstanmälan senast 23.5.2024, mer info =>

Image for shared link
Satellituppföljning – begäran om utredning

Senaste veckan har det för många droppat in utredningsbegäranden gällande växttäcke vintertid och på stor del av åkarna ligger snötäcket...

www.nsl.fi

Projektet "Satotason Nosto Uudellamaalla" är ett projekt som vi är med i, genom projektet har vi haft en del försöksrutor bland annat på Västankvarn. Nu ordnar projektet det andra webbinariet för i vår och denhär gången är temat gödsling och biostimulanter, 20.3. kl 10-11:30. ...Vår försöksledare Patrik presenterar försöksresultat från biostimulantförsök! Mer info och anmälan senast 19.3. via länken:

Image for shared link
Avuksi huippusatoihin? Biostimulantit, jaettu lannoitus ja laaja maaperäanalyysi

Tämä webinaari keskittyy lannoituksen tarkentamiseen ja biostimulantteihin. Luvassa on kattava, mutta napakka paketti täyttä ammattiasiaa...

tilaisuudet.proagria.fi

Igår hade försöksgårdsgänget kurs med Marja Jalli från Luke. Till försöksgården har vi skaffat ett mikroskop för att kunna odla upp och se på växtsjukdomars skadegörare i närbild. Ofta är sjukdomsbedömningen inte så enkel i fält, alla fläckar på bladen är inte sjukdomar utan ...det förekommer också fysiologiska fläckar och dessutom kan växten ha drabbats av flera svampangrepp samtidigt.
För att få en bättre uppfattning om vilken skadegörare det rör sig om kan man plocka in infekterade blad och med hjälp av agar "odla fram" svampen i labbet. Med hjälp av mikroskopet kan man sedan zooma in och studera det som växer på bladproven. Den som är skicklig kan sedan på växtsätt, färg och form av sporer, konidier och svampmycel avgöra vilken svamp det rör sig om.
Med vårt mikroskop kan man förutom genom att se direkt genom mikroskopet även få en bild till datorn. Där kan flera studera bilden samtidigt i stort format och man kan dessutom spara ner den och vid behov skicka den vidare till experter som Marja på Luke. Dethär ska bli mycket intressant!
På de tre sista bilderna ser ni först små infekterade bladbitar av korn som satts under mikroskopet, på näst sista bilden är biten inzoomad en bit men man ser ännu formerna av bladet och på sista bilden med full zoom ser vi nu tydliga konidier, sporer och mycel av svampen Pyrenophora teres som orsakar kornets bladfläcksjuka.
#labbkurs #nslforsok #nslkoetoiminta #svampmycel #mikroskop #Luke #bladfläcksjukdomar #svampangrepp #identifieringavsvampsjukdomar