Angreppen av svampsjukdomar ökar efterhand i vårsäden

Det varmare vädret i kombination med regnskurar har ökat förekomsten av angrepp av bladfläckssjukdomar också i vårsädsbroddarna.

Angreppen i vårvetena har hittills främst bestått av bladfläcksjuka, även kallad DTR, och angreppen har hittats främst i fält med veteförfrukt som såtts direkt eller i lättbearbetat. De första angreppen syns som bruna fläckar som då de växt sig ett par mm stora får en liten, ljus fläck i mitten. Fält med svårare angrepp ger redan på avstånd ett intryck av ett lidande, gulnande bestånd allteftersom fläckarna breder ut sig och flyter ihop!

I kornfält som såtts med obetat utsäde, i fält med kornförfrukt och fält som lättbearbetats eller direktsåtts finns lokalt redan hotande angrepp av kornets bladfläcksjuka!

De första angreppen syns ofta som små bruna plustecken på bladen som sedan då de växer till sig efterhand bildar ett efter hand utbredande mörkbrunt nätmönster på bladen.

Om vädret blir ostadigt kan angreppen snabbt växa till sig uppåt i vårsädsbestånden och det gäller att hålla koll på de tre översta bladen! Om man redan vid ogräsbekämpningen är tvungen att blanda i svampbekämpning i vårsäd behövs det oftast ytterligare en bekämpning i vårvetena eftersom deras växttid är längre och flaggbladets betydelse större. Om svampbekämpningen kombineras med en försenad ogräsbekämpning i korn kan man klara sig med bara en bekämpning.

Denna sida är uppdaterad den 27.5.2014 av Jan Grönholm, NSL