Håll huvudet kallt när åkrarna äntligen börjar torka upp efter regnen!

Jo visst, – näst sista veckan i maj är på gång men det lönar sig ändå inte att börja köra igång på nytt med milt eller grovt våld på för våta jordar. Den gångna ”vinterns” stora regnmängder i kombination med utebliven tjäle plus den senaste veckans regn har blött upp jordarna ordentligt också på djupet och man åstadkommer nu lätt verkligt skadlig, djupt gående packning speciellt på planare, mullfattigare lerjordar.

Skadligt tillpackade åkrar tål sedan inga större regn under den närmaste tiden men de står inte heller emot senare uppkommen svårare torka eftersom en behärskad kapillär stigning inte är möjlig i dem. Dessutom spricker packade jordar upp med djupt ned under torrperioder. Avdunstningen kan vara mycket stor från dessa djupt gående sprickor!

Det är av samma orsak som före regnen sådda spannmålsåkrar kan må gott av en grund ytharvning, bara de torkat upp lämpligt, så att ytan luckras upp och sprickor åtminstone till en del efterhand fylls av den lösharvade jorden.

Sedan har vi det här med grödval och maximal N-gödsling. Så länge sådden blir gjord i maj och det utlovas någorlunda varmt väder så kan man nog i de flesta fall hålla fast vid den ursprungliga odlingsplanen.

Det är den maximala N-givan som man bör ta sig en funderare på!! Om sådden blir sen och man har senare grödor är det all orsak att minska på topp-N-givor vid sådden, – man kan ju kompletteringsgödsla senare om beståndet utvecklas väl och sommaren blir varm och fin!

Denna sida är uppdaterad den 18.5.2020 av Jan Grönholm, NSL.