I dag är det vårdagjämning och det betyder att vi nu definitivt går mot ljusare tider efter allt mörkt, grått och vått som regnperioden fört med sig.

Nu börjar vi gå mot både ljusare och varmare tider så att det igen finns hopp om att det kommer ett vårbruk också i år.

I fjol fick vi, åtminstone på Sällskapets områdes västra delar, njuta av det bästa bruket i mannaminne! Nu denna vår kan det nog tyvärr bli så att vi får uppleva det sämsta bruket i mannaminne efter allt regnande och utebliven tjäle!

I Ingå regnade det ca 150 mm i december och under detta år hittills så har det kommit drygt 320 mm vilket fört med sig att speciellt lerjordarna nu är svårt tillslammade. På många plana leråkrar har det stått sjöar av vatten i över två månaders tid vilket är mycket illa för strukturen.

Sedan när vårbruket någon gång kör igång gäller det att ha is magen och inte gå ut för tidigt eftersom man då mycket lätt packar till jordarna med förödande följder för strukturen!

Fastän ytan kan se lockande torr ut finns det i år massor av vatten lite djupare ned. När sedan regnkranen, förr eller senare, stängs blir det betongstruktur där man packat till för tidigt när det börjar torka upp.

 

Denna sida är uppdaterad den 20.3.2020 av Jan Grönholm, NSL