OBS! OBS! Varning för RIKLIG förekomst av fritflugor på Sällskapets område!

Det varma vädret gör att alla insekter trivs och så också fritflugorna. Då vi kollat utplacerade limfällor har det förekommit mycket rikligt med fritflugor överallt!

Gränsen för bekämpning av fritflugor är 5 st/dygn/fälla och speciellt i västra Nyland har det på ett dygn funnits > 100st så vi kan nu i år tala om en massförekomst!

Om man har lagt ut gula limfällor så bör man ta med sig ett förstoringsglas som vapen då man beger sig på fritflugsjakt eftersom fritflugorna är små bara 2-3 mm. Med hjälp av förstoringsglaset är det lättare att se den för fritflugor typiska blanksvarta kroppen bakom det tydligt avskilda huvudet med svagt rödskiftande ögon. Kom ihåg att genast efter bekämpningen sätta ut nya limfällor för att följa upp om åkern hålls fritflugsfri. I fällorna kan man hitta också andra flygfän ss. 3-4 mm långa ljusa stritar och spröda små Hessenmyggor.

Eftersom det kommande vädret utlovas fortsätta varmt och soligt kommer riskerna för skador av fritflugor att fortsätta så länge temperaturen är > 15 grader och detta betyder i år att också senare sådd råg och även höstvete är utsatta för skaderisker!

VG: se uppdateringen nedan från 10.9. men sammanfattningsvis skall bekämpningen skevid grödans 1-2 bladstadie med tillräcklig dos pyretroider och riskerna är över först då grödan nått 3 blad.

Det betyder att vid massförekomst kan det behövas flera bekämpningar speciellt om uppkomsten varit ojämn!

 

Denna sida är uppdaterad den 13.9.2014 av Jan Grönholm, NSL