Satellituppföljning och Viktigaste förändringarna 2025

Satellituppföljning – begäran om utredning

I medlet på förra månaden börja det komma utredningsbegäran gällande växttäckevintertid. Senast nu börjar de vara hög tid att reagera på begäran! Sista dagen att göra ändringar på höstanmälan i Vipun är 13.5! Fram till 22.5 finns det tid att svara på förfrågan på Vipu-mobilen med foton.
Logga in i Vipu-mobilen och se vad utredningen gäller!

Viktigaste förändringarna 2025

IPA-arealen: Kravet på icke produktiv areal, dvs IPA-arealen slopas fr.o.m. 2025
Kom ihåg LFA-begränsningen! Högst 25% av din ersättningsberättigade areal i naturvårdsvall och trädor. Om arealen överstiger 25% skär det ner LFA-stödet.
Tyvärr påpekar Vipu-rådgivaren inte detta.
Observera att det på grönträdor och naturvårdvallar finns krav på 50% av växtligheten skall utgöras av gräs och vallväxter!

Vallarna och vallår: Alla vallar förutom vallar på skyddszon samlar vall-år fr.o.m. 2025. Naturvårdvallar och gröngödslingsvallar samlar alltså vallår nu och kan således få statusen permanent gräsmark. Tidigare år har endast produktionsvallar mm räknat vallår, om skiftet anmälts mera än 5 år så har skiftet fått statusen permanent gräsmark. Om skiftet tidigare alltid meddelats som naturvårdsvall, IPA-träda, gröngödslingsvall är 2025 första vallåret. Dvs. Skiftet är inte ännu permanent gräsmark. Kom ihåg att om skiftet varit anmält tidigare som vall och därefter har man ’fryst’ räknandet av vallår med en naturvårdsvall eller IPA-träda, så fortsätter de samla vallår nu och kan således bli i år redan permanent gräsmark. I Vipu kan man se i kartnivåerna vallår 4 och 5 innan stödansökan i år.

Diversifiering av grödor ett alternativ till växtföljd

I år gäller detta att uppfylla antingen kravet på 1. växtföljd eller kravet på 2. diversifiering
Uppfyller du kravet på 1.växtföljd så behöver man inte uppfylla kravet på 2. diversifiering och vice versa

  1. Växtföljd har ett årligt och ett flerårigt krav.
    Årliga kravet: ettåriga grödor ska årligen bytas ut på minst 33 procent av den åkerareal som du besitter. Genomförandet av växtföljden jämförs med de ettåriga växter som anmälts för arealen året innan.
    Fleråriga kravet: Samma ettåriga gröda får odlas högst 3 år på samma skifte/plats och börjar räknas från år 2023 och följs upp första gången år 2026. Vilket betyder att det kan ställa till det redan hösten 2025 med tanke på höstsäd.
  2. Diversifiering av grödor är ett årligt krav. Diversifieringen är bekant från tidigare programperioden.
    För att kravet på diversifiering av grödor uppfylls på gården skall 10 – 30 ha stora gårdar odla minst 2 olika odlingsväxter. Huvudgrödans andel får vara högst 75% åkermarken.
    På gårdar över 30 ha skall minst 3 olika odlingsväxter odlas. Huvudgrödan får högst vara 75% av åkermarken och två huvudgrödornas gemensamma areal högst 95% av åkermarken.

Observera att naturvårdvall och produktionsvall är samma odlingsväxt, men grönträdan är en annan odlingsväxt! Lista över växter som räknas som olika växter i diversifieringen hittas i guiden för villkorligheten.
Observera! Vallar med statusen permanent gräsmark räknas inte som en gröda i diversifieringen.

Befriad från växtföljden och diversifieringen är gårdar med över 75% vall, träda, baljväxter och permanent gräsmark, gårdar under 10 ha och gårdar med åkerarealen i ekologisk produktion.

Sociala villkorlighet – Kom ihåg att den sociala villkorligheten gäller alla arbetsgivare från början av året!