Nordiska försöksringarnas sommarexkursion arrangerades på Åland den 8-10.7.2025.
De Nyländska Skördekontrollföreningarna har tillsammans med Skåne Försöksringar i Sverige regelbundet träffats vartannat år, ett samarbete som rullat på sedan mitten av 1950-talet. Deltagarna utbyter erfarenheter om förutsättningar för jordbruk och resultat av växtodlingsförsök i de olika länderna. Exkursionen ger inblick i ländernas aktuella jordbruksfrågor och kan bidra till många nya idéer.
Finland var i år värd för arrangemanget. Vi arrangerade en gemensam exkursion till Åland för att bekanta oss med specialodlingar. Antalet deltagare var 53 st personer.
Kort om Ålands jordbruk
Åland kan både till folkmängd och odlingsareal jämföras med Raseborg. Jordbruket är mångfasetterat på ett litet område. Spannmålsodlingen utgör en mycket lite del av de totala försäljningsintäkterna från växtodlingsprodukter, störst är intäkterna från frukt(äpple enskilt störst) och lökodlingarna. På Åland odlas äpplen på ca 300 ha, vilket utgör knappt 80% av Finlands äppelodling. Största delen av trädgårdsprodukterna säljs via Ålands trädgårdshall(ÅTH) som ägs av cirka 120 åländska odlare. Husdjursprodukter utgör ungefär en tredjedel av de totala försäljningsintäkterna från jordbruk, på Åland finns både eget mejeri och slakteri.
Tre fullspäckade dagar på Åland
Vi hann se och bekanta oss med många duktiga och företagsamma företagare, samt utbyta erfarenheter och lära oss mycket nytt på kort tid.
Första dagen besökte vi Markusas Gård i Ingby, Jomala. Gården drivs av Erik, Emilia och Carin Ekström. Gården odlar ca 150 ha med vall, spannmål, potatis och lök, samt purjolök som för gården är en ny gröda. Purjo är en tidskrävande och arbetsdryg växt men med god lönsamhetspotential om man bara får det att fungera. För att underlätta arbetet har en del mekaniserats bland annat en purjoupptagare har köpts tillsammans med en annan gård, ett kyllager har också hyrts för att man ska kunna lagra purjon under upptagningstiden för att sedan sälja för bättre priser när utbudet igen är lägre.
Gården har också Ålands största (och ända) grisbesättning med 12 suggor, samt dikor och ett kvighotell.
Andra dagen besökte vi Södergårds i Lill-Bolstad, Hammarland hos Johan Holmqvist som drivit gården sedan 2016. Gården är specialiserad på lök, potatis(till chips) och äppel. Lökodlingen består av både sättlök och frölök, varav förstnämnda utgör den största arealen. Rådgivare Dennis Grönroos från DG-växt, som följer med oss under hela turnén på Åland, berättar att sättlöken är betydligt vanligare trots att frölöken är både billigare att plantera(utsädet) och att det av den finns sorter toleranta mot bladmögel. Orsaken är att växttiden blir aningen för kort, det förädlas inte fram sorter som klarar de långa sommarnätterna här hos oss och därför går tillväxten långsamt från början. Det är dock hit vi behöver gå säger Grönroos då fler och fler växtskyddsmedel förbjuds – då måste det satsas på toleranta sorter av frölök. Äppelodlingen är relativt ny för gården och hela odlingen består av sorten Rubinola som är en sen sort som kan skördas efter potatisupptagningen. På gården byggs just nu ett äppellager som ska stå klart till höstens skörd, äpplen lagras vid ca +1 grader och i dessa lager och med den här äppelsorten kan då färska äpplen säljas till årsskiftet och en bit in på nästa år.
Vi besökte även Bolstaholms Gård i Geta som drivs av Henrik, Ann och Mathias Sundberg. Även den här gården har många ben att stå på! Gården bedriver dikoproduktion (Charolais) och har eget styckeri samt gårdsbutik och webbutik, allt kött säljs av dem själva bland annat genom den populära ”hamburgervagnen”. En stor del av köttet säljs under det populära evenemanget Skördefesten på Åland som arrangeras den sista helgen i september då många gårdar runt om på Åland håller öppet. Under evenemanget besöks gården av 12-13 000 besökare.
Specialodlingen på Bolstaholm består av bla. lök, morötter, palsternackor, blomkål, svartrot och frölök, en lite areal är också ekologiskt odlad. Eftersom det inte går att odla grönsaker utan bevattning har man byggt stamledningssystem på 19 km, och kan nu bevattna ca 130 ha av gårdens arealer med 2000 vattenspridare. Även vallen ger mycket bättre skörd vid bevattning, och speciellt insådderna har lyckats mycket bättre sedan bevattning kunde tas i bruk.
Den andra kvällen avslutades med en gemensam middag i Smakbyn som bedrivs av tävlingskocken och Robinsonvinnaren Michael Björklund. Det var verkligen en smakupplevelse som vi alla kommer att minnas! En extra krydda på kvällen var att Micke själv var på plats och tog emot oss, berättade lite om sin och Smakbyns historia och gav oss många goda skratt.
Sista dagen besökte vi Försöksstationen som bedrivs av Ålands Hushållningssällskap. Rådgivare Pernilla Gabrielsson förevisade äppel- o päronodlingarna, här provas nya sorter ut för Ålands trädgårdsodlare. I observationerna som görs under flera år ingår allt från övervintring, till smak och lagringsegenskaper.
Därefter besökte vi Grannas Äppel i Finström som bedrivs av Jan och Ken Mattsson. Företaget har specialiserat sig på äppelodling och pressar själva äppel(andra klass) till äppelmust och cider. På gården har man odlat äpplen ända sedan EU-inträdet, och idag uppgår fruktträdsarealen till ca 45 ha. Gården lagrar äppelskörden i syrefria lager, så kallade ULO (Ultra Low Oxygen) lager. Äpplen står sig betydligt längre i dessa lager och man säljer färska äpplen till april, dessutom finns inga avdunstningsförluster (i vanliga kyllager är avdunstningsförlusterna ca 5% per månad). Även här är Skördefesten en viktig tillställning under hösten med många besökare från både Finland och Sverige.
Ett speciellt tack riktas till växtodlingsrådgivare Dennis Grönroos från DG-Växt som hjälpt oss med arrangemangen kring gårdsbesöken och Ålänningen Sture Söderlund som guidade oss under bussturerna, vi lärde oss mycket nytt om Åland!
Text och bilder: Britt-Marie Olin och Micaela Ström, NSL
———————

Markusas Gård i Ingby, Jomala. Gården drivs av Erik, Emilia och Carin Ekström

Dennis Grönroos i rött är rådgivare inom frilandsodling, på Markusas har han tillsammans med gården bland annat bevattningsförsök med havsvatten(bräckvatten).


Några av gårdens dikokvigor på bete och en av maskinerna som används vid specialodlingen.

Johan Holmqvist driver Lill-Bolstad gård.


Här bekantar sig gruppen med bygget av äppellagret.

Dennis Grönroos följde med oss på alla gårdsbesök, och berättade ivrigt om trädgårdsodlingens odlingsutmaningar.

Sättlöken(på bild) är fortfarande vanligast, även om frölöken skulle vara intressantare ur tex växtskyddssynpunkt. Nya sorter anpassade för våra nordliga förhållanden behövs dock på marknaden.


Två generationer hjälps åt med odlingarna på Bolstaholms gård, det är sonen Mathias som börjat med grönsaksproduktionen.


Gården har satsat mycket på bevattning, bevattningen höjer avsevärt på skörden i grönsaksproduktion!


Andra kvällen ordnades en gemensam middag i Smakbyn. En extra krydda på kvällen var att Micke själv var på plats och tog emot oss, berättade lite om sin och Smakbyns historia och gav oss många goda skratt.





Sista dagen besökte vi fruktträdsförsöken som bedrivs av Ålands Hushållningssällskap. Rådgivare Pernilla Gabrielsson förevisade äppel- o päronodlingarna.



Här provas nya sorter ut för Ålands trädgårdsodlare. Päronodling är på stigande på Åland.

Sist ut gjorde vi ett besök till Grannas Äppel i Finström som bedrivs av Jan och Ken Mattsson.

Här finns också en restaurang och gårdsbutik var vi åt lunch innan vi styrde mot hamnen.

45 ha stor är Grannas äppelodlingar idag. Gården förädlar själva andra klass äpplen till must och cider.


Tack till alla deltagare, om två år ses vi igen, då i Sverige! 🙂