Trots snö, hagel och iskalla vindar finns det svampsjukdomar som trivs, – sköldfläcksjuka kan nu hittas nedtill i rågbestånden speciellt i frodigare fält!

Man väntar sig kanske inte att svampsjukdomar trivs i det iskalla vårvädret som vi dragits med den senaste tiden men det finns ett undantag! Sköldfläcksjuka är en svampsjukdom som trivs och sprids i svalt och regnigt väder, – sådant som rått under den senaste tiden. Sköldfläcksjuka angriper vanligen främst flerradiga korn men också råg kan drabbas av angrepp av svampen.

De ”vanliga ” symptomen på angrepp av sköldfläcksjuka utgörs av en beige-vit fläck som omgivs av en rätt så mörkbrun ”sorgkant”. Observera dock att tidiga angrepp ser vattniga ut (= som våta fläckar på bladet) där en ännu grön fläck omges av en liknande mörkbrun sorgkant!

Det som gör sköldfläcksjukan speciellt lömsk är att angreppet ofta börjar vid bladfästet varvid andelen angripen bladytan till först inte ser hotande ut. Ett dylikt angrepp leder dock till att hela bladet dör snabbt eftersom vätskeströmmarna till bladet snart skärs av!

Angreppen har sedan den senaste veckan ökat klart främst i rågbestånd som är frodiga och täta. Angreppen har långt ännu hållits på de lägsta bladen men är hotande på väg uppåt mot de övre bladen. Håll alltså vakt på de tre översta bladen och bekämpa om angreppet börjar nå dessa. Tveka inte med bekämpningen om angreppen hotar de tre översta bladen, – utbredningen kan ske snabbt!! I icke ännu ogräsbekämpade fält kan man slå två flugor i ett slag och samtidigt bekämpa både ogräs och svamp.

Sköldfläcksjuka kan bekämpas med de flesta svampbekämpningsmedlena. Förra gången det förekom hotande angrepp av sköldfläcksjuka i råg var faktiskt så sent som 2015 men det är ju ytter om mannaminnets räckhåll!

 

Denna sida är uppdaterad den 13.5. 2020 av Jan Grönholm, NSL