Starten på vårbruket verkar dra ut på tiden pga svalt väder med utlovade regnskurar.

Lokalt har det i västra Nyland de senaste dagarna fallit t.o.m. över 20 mm regn vilket igen har blött upp markerna. Håll huvudet kallt och ”håsa” inte ut för tidigt speciellt på ihopslammade lerjordar! Regnmängderna har däremot i allmänhet varit mindre i östra Nyland.

I bondepraktikan sade man förr att ”april våt och maj kall, – fyller bondens lada all”, – vi får hoppas att gamla tecken slår in!

Om övergödslingen av vallar och höstsäd ännu är ogjord bör den bör utföras genast när åkrarna bär. 

Överlag har höstsäden på Sällskapets område övervintrat rätt bra så framt att beståndet var i gott skick i höstas. Broddar som med mer eller mindre milt våld såddes sent i täta lerjordar var dåliga redan i höstas och de har inte blivit bättre.

Höstoljeväxterna har på många håll lidit av höstens rikliga nederbörd, på många håll föll det drygt 500 mm under oktober till december! Skär i klyv brunskande plantor och kolla om det ännu finns grön, levande vävnad inuti, – ännu levade rapsplantor brukar ha otrolig förmåga att komma igen.

Växtligheten har p.g.a. det svala vädret stått rätt stilla under de senaste veckorna och inte ens ogräsen har kommit i gång på allvar.

Ogräsbekämpningen i höstsäd brådskar således inte ännu utan man bör vänta tills vårgroende ogräs grott! Om vädret fortsätter svalt är lågdosmedel att föredra med tanke på deras effekt i svalt väder. Med lågdosmedel får man i allmänhet bra effekt även på stora baldersbrån.

Ogräsbekämpningen av maskros i vallar bör dock göras senast under maskrosornas knoppbildning, – börjar maskrosen blomma så är man i allmänhet för sent ute!

Det är inte ännu någon panik med maskrosbekämpningen i vallarna men var på din vakt om vädret slår om och det blir några varma dagar i följd!

 

Denna sida är uppdaterad den 2.5.2018 av Jan Grönholm, NSL