Kavelhirs

Flera exotiska växter och gräsogräs tycks börja trivas här i vår värme.

Detta är Kavelhirs – Viherpantaheinä – Setaria viridis.

Den finns med på den Nationella förteckningen över främmande arter i Finland.

Växten är lika besvärlig som Hönshirs och sprider sig vid lämpliga förhållanden explosionsartat. Kavelhirs både sprider sig och bekämpas på samma sätt som Hönshirs. Läs mer om Hönshirs i tidigare inlägg på hemsidan:

Kavelhirs blommar i augusti–september. I finländska förhållanden blir växten 20–50 cm hög, på andra håll till och med 1 m. Kavelhirs hör till familjen Kolvhirs.

Växten trivs bl a på lätta jordarter. Växten har hittats på Sällskapets område och vi vill göra er uppmärksamma på detta gräsogräs innan det sprider sig allmänt!

Foton: Britt-Marie Olin, NSL


Borsten på axet är grön eller svagt blåröd. De enkla vipporna är inklusive borsten 4–8 cm långa och 1–2,5 cm breda. Det engelska namnet, ”grön rävsvans” är mycket beskrivande. Bladskivan är platt och tillspetsad. Vid snärpen löper en hårig kant. Småaxen är något mindre än hos grå kavelhirs. Bildtextkälla: www.vieraslajit.fi/

Kavelhirs växer i naturligt tillstånd i Sydeuropa.
I Finland påträffas nykomlingen sporadiskt på gårdsplaner vid kvarnar, soptippar, hamnar, bangårdar, trädgårdar och åkrar. Observationer har gjorts upp i höjd med Uleåborg. Bildtextkälla: www.vieraslajit.fi/